Jak usunąć / anulować subskrypcję / ukryć kalendarz Google?

Kilku użytkowników Kalendarza Google pyta, jak usunąć swoje kalendarze. Użytkownicy mogą łatwo utworzyć kalendarz, po prostu klikając przycisk kalendarza, ale nie wiedzą, jak usunąć kalendarz. Niektóre kalendarze są przeznaczone na określony czas lub określoną pracę, po ich zakończeniu użytkownik chciałby usunąć ten kalendarz ze swojego Kalendarza Google. W tym artykule dowiesz się, jak usunąć, ukryć i anulować subskrypcję kalendarza.

Co to jest Kalendarz Google?

Kalendarz Google to kalendarz planowania, podobnie jak zwykły kalendarz, opracowany przez Google. Użytkownicy mogą tworzyć i edytować wydarzenia za pomocą tego kalendarza. Ten cyfrowy kalendarz może być używany do udostępniania wydarzeń i przypomnień innym użytkownikom, takim jak współpracownicy, przyjaciele i rodzina. Zawiera kalendarze domyślne dla urodzin, kalendarza konta i dni wolnych w Twoim kraju, których nie możesz usunąć. Jeśli jednak utworzyłeś dowolny kalendarz w Kalendarzu Google, istnieje wiele metod usuwania lub ukrywania kalendarzy.

Jak tymczasowo usunąć Kalendarz Google z listy?

Jest to metoda tymczasowego usuwania jednego z kalendarzy z listy. Usunięcie tego nie spowoduje wyświetlenia wszystkich zapisanych wydarzeń w głównym widoku kalendarza. Możesz to zrobić, wykonując poniższe czynności:

  1. Otwórz stronę Kalendarza Google w przeglądarce.
  2. Możesz najechać kursorem na nazwę kalendarza i kliknąć ikonę menu . Następnie możesz wybrać opcję Ukryj na liście  .

    Uwaga : spowoduje to ukrycie kalendarza na liście i nie będzie można go zobaczyć ponownie, chyba że odkryjesz go w ustawieniach.

  3. Aby przywrócić go na listę, musisz kliknąć ikonę ustawień i wybrać Ustawienia z listy.
  4. Kliknij ikonę oka przed kalendarzem, a będzie on ponownie dostępny na liście.

Jak trwale usunąć / anulować subskrypcję Kalendarza Google?

Możesz usunąć kalendarze, które utworzyłeś w Kalendarzu Google. Usunięcie kalendarza spowoduje usunięcie wszystkich wydarzeń zarówno dla Ciebie, jak i dla użytkownika, któremu zostało to udostępnione. Możesz również anulować subskrypcję tego kalendarza lub kalendarza innej osoby, który możesz wyświetlić. Anulowanie subskrypcji kalendarza spowoduje usunięcie kalendarza i zawartych w nim wydarzeń tylko dla Ciebie.

  1. Otwórz stronę Kalendarza Google w przeglądarce.
  2. Kliknij ikonę Ustawienia w prawym górnym rogu i wybierz Ustawienia, aby otworzyć ustawienia Kalendarza Google.
  3. Kliknij kalendarz , który chcesz usunąć z listy, i wybierz opcję Usuń kalendarz .
  4. Strona przewinie się w dół i znajdziesz dwie opcje usuwania i anulowania subskrypcji . Kliknij przycisk Usuń .

    Uwaga : Usunięcie spowoduje całkowite usunięcie kalendarza zarówno dla Ciebie, jak i dla innych osób, którym go udostępniasz, a anulowanie subskrypcji spowoduje tylko usunięcie kalendarza dla Ciebie, a nie innych.

Jak ukryć / odkryć kalendarz w Kalendarzu Google?

Czasami po prostu chcesz ukryć kalendarz na określony czas. Po otwarciu Kalendarza Google wszystkie kalendarze są zaznaczone, a każde wydarzenie, harmonogram dostępny w tych kalendarzach zostanie wyświetlony na stronie kalendarza. Możesz łatwo ukryć kalendarz, wykonując poniższe czynności:

  1. Otwórz stronę Kalendarza Google w przeglądarce.
  2. W lewym panelu znajdziesz listę swoich kalendarzy. Po prostu kliknij ten, który chcesz ukryć w głównym kalendarzu.

    Uwaga : spowoduje to tymczasowe ukrycie kalendarza.

  3. Możesz go odkryć, po prostu klikając go ponownie.