Usuwanie wpisów autouzupełniania z Google Chrome

Google Chrome ma funkcję, która może automatycznie wypełniać formularze zapisanymi informacjami. Informacje mogą być adresem URL, nazwą użytkownika, adresami, hasłami lub dowolnymi informacjami dotyczącymi płatności. Gdy użytkownik wprowadza nowe informacje w postaci przeglądarki Google Chrome, czasami pyta o pozwolenie użytkownika, czy chce te informacje zapisać. Jednak informacje mogą być nieodpowiednie dla wielu użytkowników, a niektórzy będą chcieli usunąć wpisy autouzupełniania z przeglądarki Google Chrome. W tym artykule pokażemy Ci ustawienia w Google Chrome, w których możesz usunąć / usunąć informacje autouzupełniania z Google Chrome.

Usuwanie określonych wpisów autouzupełniania z Google Chrome

Ta metoda służy do usuwania określonych wpisów autouzupełniania w określonej wyszukiwarce lub witrynie internetowej. Google głównie zapisuje wyszukiwane przez Google słowa kluczowe i linki, aby użytkownicy mogli łatwo je znaleźć i ponownie uzyskać do nich dostęp. Istnieją również witryny internetowe, które zapisują hasła i nazwę użytkownika, a następnie sugerują je użytkownikom podczas próby ponownego logowania. Możesz więc usunąć określone wpisy autouzupełniania, a nie wszystkie wpisy autouzupełniania, wykonując poniższe czynności:

  1. Otwórz przeglądarkę Google Chrome i kliknij pasek wyszukiwania . Teraz spróbuj coś wpisać i sprawdź sugestie autouzupełniania pokazane poniżej.
  2. Przejdź do tego autouzupełniania za pomocą klawiszy strzałek. Teraz naciśnij kombinację klawiszy Shift + Del , aby usunąć wpis autouzupełniania. Jeśli na klawiaturze nie ma klawisza Delete, spróbuj klawiszy Shift + Backspace .

    Uwaga : jeśli używasz klawiatury laptopa, spróbuj klawiszy Shift + Fn + Del (Backspace).

  3. Możesz to zrobić w polu tekstowym, które pokazuje wpis autouzupełniania.

Usuwanie wszystkich wpisów autouzupełniania z Google Chrome

Google Chrome ma funkcję czyszczenia wszystkich danych z pamięci podręcznej przeglądarki. Usuwając dane z pamięci podręcznej, usuwa historię i większość zapisanych informacji w przeglądarce. Możesz także wybrać opcję Autouzupełnianie podczas usuwania danych z pamięci podręcznej z Google Chrome, wykonując poniższe czynności:

  1. Otwórz przeglądarkę Google Chrome i kliknij przycisk menu w prawym górnym rogu. Wybierz Więcej narzędzi i wybierz opcję Wyczyść dane przeglądania .
  2. Kliknij kartę Zaawansowane w Wyczyść dane przeglądania. Teraz wybierz zakres czasu, a następnie zaznacz opcję Autouzupełnianie danych formularza .
  3. Kliknij przycisk Wyczyść dane , aby usunąć wszystkie wpisy autouzupełniania z przeglądarki.

Usuwanie haseł autouzupełniania z Google Chrome

Większość witryn internetowych zapisuje hasła użytkowników, dzięki czemu mogą oni łatwo zalogować się ponownie bez podawania hasła. W przypadku haseł Google Chrome najczęściej pyta o pozwolenie użytkowników, czy chcą zapisać swoje hasła w przeglądarce, czy nie. Możesz również przeglądać hasła zapisane w przeglądarce. Wykonaj poniższe czynności, aby usunąć zapisane hasła w Google Chrome:

  1. Otwórz przeglądarkę Chrome i kliknij ikonę menu w prawym górnym rogu. Wybierz opcję Ustawienia z listy.
  2. Przewiń w dół do sekcji Autouzupełnianie i kliknij opcję Hasła .

    Uwaga : możesz także usunąć zapisane płatności i informacje adresowe, które automatycznie wypełnia.

  3. Kliknij menu z trzema kropkami przed określonym hasłem i wybierz opcję Usuń .
  4. Spowoduje to usunięcie zapisanego hasła i następnym razem, gdy spróbujesz się zalogować, nie wypełni się automatycznie.
Tagi Chrome