Poprawka: domyślne konto Google się nie zmienia

Po aktualizacjach przez Google Chrome stracił teraz możliwość ręcznej zmiany konta domyślnego. Przed tą aktualizacją użytkownicy mogli łatwo zmieniać swoje domyślne konto Gmail, wylogowując się z bieżącego konta domyślnego. Wcześniej zalogowane konta numer dwa automatycznie stały się kontami domyślnymi. Jednak po aktualizacji przez Google jedyną metodą zmiany domyślnego konta Google jest wylogowanie się ze wszystkich zalogowanych kont Google.

Jednak w przypadku użytkowników przeglądarki Google Chrome ta funkcja nie działa. Przyczyną tego problemu jest automatyczna synchronizacja zapewniana przez Chrome.

Wyloguj się ze wszystkich kont Gmail

Preferowaną metodą zmiany domyślnego konta Google jest wylogowanie się ze wszystkich kont. Jest to metoda sugerowana na wszystkich forach internetowych. Chociaż ta metoda jest bardzo powszechna, procedura dla Google Chrome obejmuje kilka dodatkowych kroków. Jeśli używasz przeglądarki Chrome i chcesz zmienić domyślne konto, zapoznaj się z następnym rozwiązaniem. Jeśli korzystasz z innej przeglądarki, wykonaj poniższe czynności:

  1. Otwórz dowolne konto Gmail. W prawym górnym rogu kliknij zdjęcie profilowe .
  2. Przewiń w dół i kliknij Wyloguj się ze wszystkich kont .
  3. Pierwsze konto, na które się logujesz, będzie domyślnym kontem Google.

Wyloguj się ze wszystkich kont Gmail i Chrome

Jak wspomniano powyżej, sprawdzonym i promowanym rozwiązaniem jest wylogowanie się ze wszystkich kont. W przypadku niektórych użytkowników ta opcja nie działa. Przyczyną tego problemu jest fakt, że konto domyślne staje się również kontem użytkownika dla samego Chrome. Wielu użytkowników nie zdaje sobie z tego sprawy. Rozwiązaniem tego problemu jest wylogowanie się ze wszystkich kont Gmail, a także z Google Chrome. Aby to zrobić

  1. Otwórz dowolne konto Gmail. W prawym górnym rogu kliknij zdjęcie profilowe.
  2. Przewiń w dół i kliknij Wyloguj się ze wszystkich kont .
  3. Po tym kroku kliknij pasek trzech kropek dla Chrome i kliknij Ustawienia .
  4. Kliknij Wyłącz w sekcji Ty i Google .
  5. Wybierz Wyczyść zakładki, historię, hasło i nie tylko z tego urządzenia .
  6. Spowoduje to usunięcie wszystkich spersonalizowanych ustawień tego konta z Chrome.
  7. Następnie możesz zalogować się do Gmaila i Chrome przy użyciu konta, które chcesz ustawić jako domyślne.
  8. To rozwiązanie zależy od tego, czy chcesz zachować spersonalizowane ustawienia, czy nie.