Jak edytować listę preferencji „Zobacz najpierw” na Facebooku?

Strona główna / Wiedza / Jak edytować listę preferencji „Zobacz najpierw” na Facebooku?

Jak edytować listę preferencji „Zobacz najpierw” na Facebooku?

Habiba Rehman 11 grudnia 2018 3 minuty czytania

Mając tak wielu znajomych na Facebooku, Twój kanał informacyjny z pewnością będzie zatłoczony. A kiedy przewijasz swój kanał aktualności, może minąć dużo czasu, zanim w końcu znajdziesz coś, na co chciałeś spojrzeć. Może to być wpis od osoby, którą znasz lub strona, którą obserwujesz. Możesz edytować listę, których posty powinieneś zobaczyć jako pierwsze na Facebooku. Możesz dodać listę preferencji na swoim Facebooku, która pokaże Ci najpierw posty od tych osób. Kolejność tych preferencji może się różnić, ale wybrane osoby lub strony zawsze będą na górze w kanale aktualności. To dobry sposób na marnowanie mniej czasu na Facebooku, ponieważ szybko zobaczysz aktualizacje od ważnych osób, a następnie będziesz kontynuować swoją pracę.

Wykonaj czynności wymienione poniżej, aby zmienić listę preferencji dla swojego kanału informacyjnego na Facebooku.

  1. Zaloguj się na swoje konto na Facebooku. Na razie okno kanału aktualności będzie domyślnym ekranem. Kliknij strzałkę skierowaną w dół, która znajduje się w prawym górnym rogu strony, jak pokazuje strzałka na poniższym obrazku.
  2. Znajdź opcję „Preferencje kanałów aktualności” na liście rozwijanej, która pojawia się po kliknięciu strzałki skierowanej w dół, i kliknij ją.
  3. Otworzy się okno, które pokaże wszystkie opcje preferencji. Nie możesz tylko edytować tego, kogo widzisz jako pierwszy w swoim kanale aktualności, ale także możesz przestać obserwować osoby ze swojej listy, aby ich posty lub aktualizacje nie pojawiały się w kanale wiadomości. Zapoznaj się z poniższym obrazem, aby poznać różne opcje w preferencjach.
  4. Kliknij pierwszą opcję, która mówi „Określ, kto ma zobaczyć pierwszy”. Jest to w zasadzie miejsce, w którym możesz wybierać osoby i strony ze swoich list na Facebooku i nadawać im priorytety, tak aby były tymi, które pojawiają się „jako pierwsze” w Twoim kanale aktualności na Facebooku.
  5. Po kliknięciu `` Ustal, kto ma zobaczyć jako pierwszy '', zostaniesz przekierowany do innego okna, które pokaże Ci listę w postaci miniatur, wszystkich osób z Twojej listy, wszystkich Twoich znajomych i wszystkich stron, które kiedykolwiek obserwowałeś do daty. W tym miejscu klikniesz miniatury osób, którym chcesz pokazać „NAJPIERW” w swoim kanale aktualności. Możesz wybrać do 30 osób / stron.
  6. Kliknięcie miniatury dodaje ikonę gwiazdki po prawej stronie miniatury, którą właśnie kliknąłeś. Oznacza to, że ta konkretna miniatura osoby lub strony została dodana do listy preferencji kanału informacyjnego. Odtąd posty tej strony / osoby będą pojawiać się jako pierwsze w Twoim kanale aktualności, wraz z innymi osobami, które wybrałeś jako pierwsze w tym samym procesie.

    Po wybraniu preferencji kliknij Gotowe, niebieską ikonę, która pojawia się w prawym dolnym rogu bieżącego okna.

  7. Zostaniesz przeniesiony z powrotem do okna „Preferencje”, które będzie teraz wyświetlać znak zaznaczenia przed opcją „Określ, kto ma zobaczyć pierwszy”.

To nie jedyny sposób na ustawienie swoich preferencji na Facebooku. Możesz też oznaczyć kogoś „najpierw zobacz”, kiedy go obserwujesz lub masz zamiar go obserwować. W tym celu wykonaj czynności wymienione poniżej.

  1. Otwórz stronę, którą chcesz obserwować lub którą już obserwujesz.
  2. Kliknij ikonę „obserwowania”, która pojawi się tuż pod zdjęciem na okładkę.

    Jeśli nie śledziłeś tej strony, możliwe, że zamiast śledzić, słowo będzie brzmiało „śledź”. W takim przypadku musisz najpierw śledzić stronę, a następnie przejść do następnego kroku.

  3. Następnym krokiem jest zaznaczenie opcji „Zobacz najpierw”, jak pokazano na poniższym obrazku.

    Możesz wykonać ten krok dla każdej strony, którą chcesz obserwować.

W przypadku znajomych z Twojej listy oraz tych, których uważasz za bliskich i chcesz widzieć większość ich aktywności na Facebooku, możesz dodać ich do listy „bliskich znajomych”. Dodanie kogoś do „Bliskiego znajomego” może przybierać nieco inną formę niż opcja „zobacz najpierw”. Kiedy dodajemy kogoś do pierwszej listy, zobaczymy tylko jego posty w naszym kanale aktualności. Ale jeśli dodaliśmy kogoś do listy „Bliscy znajomi”, otrzymujemy powiadomienie za każdym razem, gdy opublikuje coś na Facebooku.

  1. Przejdź do profilu znajomego, którego chcesz dodać do tej listy.
  2. Kliknij opcję „Przyjaciele”. Spowoduje to wyświetlenie listy rozwijanej opcji dla znajomego.
  3. Możesz teraz kliknąć „Zamknij znajomych”, co spowoduje dodanie ich do listy bliskich przyjaciół.