Poprawka: składniki usługi Windows Update muszą zostać naprawione

Ten błąd pojawia się, gdy użytkownicy zmagają się z usługą Windows Update i jest to komunikat, który pojawia się po uruchomieniu narzędzia do rozwiązywania problemów z Windows Update. Sam błąd nie jest całkiem oczywisty, a ta wiadomość jest właściwie jedyną dostępną wskazówką, aby rozwiązać problem.

Zebraliśmy kilka działających rozwiązań sugerowanych przez użytkowników z całego świata i postanowiliśmy zebrać je w jednym artykule. Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami i powodzenia w rozwiązaniu problemu!

Co powoduje, że składniki usługi Windows Update muszą zostać naprawione Błąd?

Ten błąd jest trudny do znalezienia prawdziwej przyczyny, ponieważ nie ma wielu przypadków, w których pojawia się ten błąd. Jednak osoby, które chcą wiedzieć, co zrobiły źle i jaką metodę zastosować, aby rozwiązać problem, mogą wskazać pewne rzeczywiste przyczyny:

  • Składniki Windows Update uległy awarii i należy je zresetować, aby usługa Windows Update działała prawidłowo. Proces jest długotrwały, ale warto się nim zająć.
  • Występują problemy z weryfikacją wersji instalacji systemu operacyjnego Windows i najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, jest po prostu wykonanie czystej instalacji, wybierając opcję zachowania plików i ustawień osobistych.

Rozwiązanie 1: Zresetuj składniki usługi Windows Update

Ponieważ komunikat o błędzie jest związany ze składnikami Windows Update, jedną z realnych odpowiedzi byłoby po prostu zresetowanie składników Windows Update, które są ściśle związane z całą funkcjonalnością Windows Update.

Może to być długotrwały proces, ale powodem, dla którego wybraliśmy najdłuższe rozwiązanie jako pierwsze, jest to, że ta metoda jest prawdopodobnie tą, która natychmiast rozwiąże Twój problem.

Ponieważ zamierzasz edytować rejestr, zalecamy przeczytanie tego artykułu w celu bezpiecznego wykonania kopii zapasowej rejestru i uniknięcia dalszych problemów.

  1. Przejdźmy do rozwiązania, zamykając następujące usługi, które są podstawowymi usługami związanymi z procesem Windows Update: Inteligentny transfer w tle, Windows Update i Usługi kryptograficzne . Wyłączenie ich przed rozpoczęciem jest bardzo ważne, jeśli chcesz, aby pozostałe kroki przebiegały bez błędów.
  2. Wyszukaj „ Wiersz polecenia ” w menu Start lub stukając przycisk wyszukiwania znajdujący się tuż obok. Kliknij prawym przyciskiem myszy pierwszą opcję, która pojawi się jako wynik wyszukiwania i wybierz opcję „ Uruchom jako administrator ”. Skopiuj i wklej poniższe polecenie, a po wykonaniu tej czynności naciśnij klawisz Enter na klawiaturze.
net stop bits net stop wuauserv net stop appidsvc net stop cryptsvc
  1. Następnie będziesz musiał usunąć niektóre pliki, które powinny zostać usunięte, jeśli chcesz kontynuować resetowanie składników aktualizacji. Odbywa się to również za pośrednictwem wiersza polecenia z uprawnieniami administratora .
Usuń „% ALLUSERSPROFILE% \ Application Data \ Microsoft \ Network \ Downloader \ qmgr * .dat”
  1. Zmień nazwę SoftwareDistribution i catroot2 Aby to zrobić, w administracyjnym wierszu poleceń skopiuj i wklej następujące dwa polecenia, a po skopiowaniu każdego z nich kliknij Enter.
Ren% systemroot% \ SoftwareDistribution SoftwareDistribution.bak Ren% systemroot% \ system32 \ catroot2 catroot2.bak
  1. Poniższe polecenia pomogą nam zresetować BITS (usługę transferu analizy w tle) i wuauserv ( usługę Windows Update) do ich domyślnych deskryptorów zabezpieczeń. Upewnij się, że nie modyfikujesz poniższych poleceń, więc najlepiej będzie, jeśli po prostu skopiujesz je ze względu na ich złożoność.
exe sdset bity D: (A ;; CCLCSWRPWPDTLOCRRC ;;; SY) (A ;; CCDCLCSWRPWPDTLOCRSDRCWDWO ;;; BA) (A ;; CCLCSWLOCRRC ;;; AU) (A ;; CCLCSWRPWPDTLOC; (A ;; CCLCSWRPWPDTLOCRRC ;;; SY) (A ;; CCDCLCSWRPWPDTLOCRSDRCWDWO ;;; BA) (A ;; CCLCSWLOCRRC ;;; AU) (A ;; CCLCSWRPWPDTLOCRRC ;;; PU)
  1. Wróćmy z powrotem do folderu System32 , aby przejść do ostatniej części tej metody.
cd / d% windir% \ system32
  1. Ponieważ całkowicie zresetowaliśmy usługę BITS, będziemy musieli ponownie zarejestrować wszystkie pliki niezbędne do płynnego działania usługi. Jednak każdy z plików wymaga nowego polecenia, aby mógł się ponownie zarejestrować, więc proces może być dłuższy niż ten, do którego jesteś przyzwyczajony. Kopiuj polecenia pojedynczo i upewnij się, że nie pomijasz żadnego z nich. Pełną listę można znaleźć, klikając ten link.
  2. Następną rzeczą, którą zamierzamy zrobić, jest zresetowanie Winsock , kopiując i wklejając następujące polecenie z powrotem do administracyjnego wiersza polecenia:
netsh winsock reset
  1. Jeśli używasz systemu Windows 7, 8, 8.1 lub 10, w wierszu polecenia skopiuj następujące polecenie w oknie wiersza polecenia i naciśnij klawisz Enter:
netsh winhttp reset proxy
  1. Jeśli wszystkie powyższe kroki przebiegły bezboleśnie, możesz teraz ponownie uruchomić usługi zamknięte w pierwszym kroku, używając poniższych poleceń.
net start bits net start wuauserv net start appidsvc net start cryptsvc
  1. Uruchom ponownie komputer po wykonaniu wszystkich wymienionych czynności. Mamy nadzieję, że teraz będziesz mógł korzystać z usługi Windows Update bez otrzymywania błędu „Ta aplikacja została zablokowana ze względu na Twoje bezpieczeństwo”.

Rozwiązanie 2: Przeprowadź czystą instalację

Jeśli używasz systemu Windows 10, nie musisz się już bać czystej instalacji, ale raczej naprawę i dość łatwą metodę do wykonania, jeśli zaczniesz napotykać poważny błąd, taki jak błąd „Należy naprawić składniki usługi Windows Update” wiadomość. Można to naprawić przez czystą instalację, ale zdecydowanie powinieneś wypróbować powyższą metodę przed podjęciem decyzji o kontynuowaniu tej metody.

  1. Przejdź do aplikacji Ustawienia w systemie Windows 10. Możesz tam przejść, klikając ikonę koła zębatego w lewej dolnej części menu Start. Wybierz opcję „ Aktualizacja i zabezpieczenia ” i kliknij kartę Odzyskiwanie w lewym okienku.
  1. Windows wyświetli trzy opcje: Zresetuj ten komputer, Wróć do wcześniejszej kompilacji i Zaawansowane uruchamianie. Zresetuj ten komputer to najlepsza opcja, aby rozpocząć od nowa przy minimalnych stratach plików, jeśli postępujesz zgodnie z naszymi instrukcjami.
  2. Kliknij „ Zachowaj moje pliki ” lub „ Usuń wszystko ”, w zależności od tego, co chcesz zrobić ze swoimi plikami. Tak czy inaczej, wszystkie ustawienia powrócą do wartości domyślnych, a aplikacje zostaną odinstalowane. Zalecamy wybranie opcji Zachowaj moje pliki, ponieważ problem prawdopodobnie nie dotyczy Twoich dokumentów lub podobnych.
  3. Select “Just remove my files” or “Remove files and clean the drive” if you chose to “remove everything” in the prior step (not recommended). Cleaning the drive option usually takes a lot longer but it will make sure that the next person who will own your computer will have a hard time recovering your erased files. If you are keeping the computer for yourself, you should choose “Just remove my files.” If you chose to keep your files, skip this step.
  1. Kliknij przycisk Dalej, jeśli system Windows ostrzega, że ​​nie będzie można przywrócić poprzedniej wersji systemu Windows. Kliknij Resetuj, gdy zostaniesz o to poproszony i poczekaj, aż system Windows zakończy proces resetowania. Po wyświetleniu monitu kliknij Kontynuuj i uruchom komputer. Sprawdź, czy błąd nadal się pojawia.